Hopp til innhold

Blaser R93

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blaser R93
Basisdata
OpphavslandTysklands flagg Tyskland
TypeRepetervåpen
Designer(e)Meinhard Zeh
Produsent(er)Blaser
Innført1993
Utfaset2016
Tekniske data
MekanismeRettrekker, radial låsing
SiktemidlerJern- eller kikkertsikte
Blaser R93
Blaser R93 på villsvinjakt
Blaser R93 på en flodhestjakt

Blaser R93 er en tysk rettrekkerrifle og systemvåpen som ble laget i en rekke kamringer og konfigurasjoner.[1][2] Riflen ble introdusert i 1993, og har oppspenner, pipeskift og pipemontert sadelmontasje, hvilket var lite vanlig på jaktvåpen på den tiden.

I 2002 hadde det blitt produsert over 100 000 komplette R93-rifler.[3] Etterfølgeren til R93, Blaser R8, ble introdusert i 2008. Innen 2017 hadde mer enn 200.000 R93-rifler blitt produsert,[4] men det ble ikke nevnt om R93 Tactical er medregnet i disse tallene.[trenger referanse] R93 ble produsert inntil 2016/2017.[trenger referanse]

Det har vært et par alvorlige hendelser med R93 hvor det har oppstått skader på skytter etter våpeneksplosjon, og det har vært spekulasjoner på om dette kan være grunnet svakheter med konstruksjonen. Blaser har på sin side hevdet at det er uansvarlige hjemmeladninger som er årsaken til disse hendelsene.

R93-riflen ble designet i 1993 av Meinhard Zeh hos GmbH. Forløperen til R93 var Blaser R84, en konvensjonell sylinderlåsrifle med 60 graders hevarmsløft som ble avviklet etter innføringen av R93 i 1993.

Oppbygning

[rediger | rediger kilde]

Modularitet

[rediger | rediger kilde]

Blaser R93 er et systemvåpen bygget rundt en aluminiumsramme, og ble levert med ulike skjefter og piper med varierende lengde og tykkelse, i kamringer fra .22 LR til .375 H&H Mag/.416 Rem Mag/.458 Win Mag. Det ble også tilbudt piper for fyllingskuler i kaliber 28 (13.97 mm).

Pipen kan byttes ved å løsne to skruer med sekskantnøkkel. Ulike patrongrupper hadde også forskjellige sluttstykkehoder og magasiner som kan byttes av skytteren, hvilket gjør R93 til et modulært skytevåpen som kan brukes med mange forskjellige typer patoner.[1] En konverteringssett var også tilgjengelig for .22 LR og .17 HMR bestående av magasin, pipe, skuttstykkehode og varsler.

Ettersom avtrekket er plassert under magasinet har geværet kortere totallengde sammenlignet med mer tradisjonelle design. Geværet har også rykte på seg for å være lett å demontere og sette sammen igjen, og for å ikke kreve ny innskyting når man tar av og på en pipe eller et sikte.

Siktemontasje

[rediger | rediger kilde]

Blaser har en unik kikkertmontasje som festes på pipen i stedet for glidekassen. Kikkertmontasjen skal kunne tas av pipen og monteres igjen uten endring i treffpunkt.[1] I 2009 utviklet Blaser og Zeiss i samarbeid Zeiss Illumination Control (iC), hvor lyset i siktet slo seg på når man spente opp R8/R93. iC-systemet er bygd opp rundt zeisskinnen.

For å unngå ulykker med snellertavtrekk (engelsk set trigger) ble R93 bare tilbudt med direkteavtrekk. Oppspennermekanismen gjør at skytteren kan gå med nedspent våpen og spenne opp våpenet rett før det skal skytes.[2]

Sluttstykke

[rediger | rediger kilde]

Sluttstykket på R93 låser ved hjelp av 14 radiale låseklakker som åpner seg i 360 grader, og er designet for å tåle høyere trykk enn Mauser m98-glidekassen. Låsingen på R93 har et overflateareal på 66 mm2 sammenlignet med 56mm2 for Mauser m98. Sluttstykket er symmetrisk og selvsentrerende for økt presisjon. Delene som belastes under avfyring er laget av smidd og nitriert stål for økt korrosjonsmotstand og mekanisk styrke. I tillegg til den primære låsingen med sluttstykkehodet har R93 også en sekundær låsemekanisme for ekstra sikkerhet. Mens den sekundære låsingen på sylinderlåsrifler gjøres av ladearmen, så gjøres det på R93 ved hjelp av en kam-plate som støtter den låste mekanismen mot en herdet stålplate i den bakre delen av boksmagasinet. Ladehendelen bruker M6-gjenger slik at den kan byttes ut med ettermarkedsdeler.

Tilgjengelige kamringer

[rediger | rediger kilde]

Nedenfor er en liste over noen av de tilgjengelige fabrikkamringene for R93. Flere ulike pipeprofiler ble også levert, som for eksempel Standard, Octogonal, Semi Weight, Stutzen, Match eller Safari.[5] Bokstavene i parentes angir patrongruppe, og er stemplet på sluttstykkethodet.

Hornet (HO)
Mini (MI) patrongruppe
Standard (ST) patrongruppe
Medium (ME) patrongruppe
Magnum (MA) patrongruppe
Ultra Magnum (UM) patrongruppe
Jeffery (JE) patrongruppe
  • .500 Jeffery
Swiss (CH) patrongruppe
  • 10.3×60R Swiss (enkeltskudd)
Shot (28) patrongruppe
  • Kaliber 28 (13.97 mm) haglepipe for fyllingskule.

Etterfølgere

[rediger | rediger kilde]

R93 ble etterfulgt av Blaser R8 som ble introdusert i 2008, og som har en avtagbart magasin og avtrekk. Produksjon av komplette R93-rifler opphørte i 2016.[9] Blaser R8 fikk forstørret låseareal med 96 mm2 mot R93 sine 66 mm2.[10] Mens sluttstykket på R93 låste seg med en vinkel på cirka 50 grader, fikk R8 en brattere vinkel på nær 90 grader. Videre åpnes låseringen på R8 på en annen måte. Samlet resulterer dette i at R8 veier mer og ikke veksler like mykt. Andre forskjeller er at R8 tilbys i et bredere spekter av kamringer. Deler til R93 og R8 passer som hovedregel ikke overens, med unntak av kikkertmontasjer.

Tilbakekalling

[rediger | rediger kilde]

I 2000 tilbakekalte Blaser R93-rifler levert med sluttstykkebærere av plastikk. Blaser oppgir at bare 0,4 % av alle R93-rifler har blitt levert med sluttstykkebærere i plast, og bare på R93 Offroad-modellen. På grunn av den økte risikoen for ulykker tilbød Blaser å gratis bytte ut alle sluttstykkebærere i plast med vanlige bærere i aluminium.[11]

I mai 2003 tilbakekalte Blaser alle R93-rifler solgt i USA, med unntak av modellene UIT, CISM og LRS/LRS2, ettersom noen avtrekk uforvarende hadde blitt montert med stålpinner som ikke var laget av rustfritt stål. Eierne ble oppfordret om å få riflene sine inspisert av en Blaser-representant for å se om de var berørt, og tilbød i så fall å bytte til rustfrie pinner.[12][13][14][15][16][17]

Hendelser

[rediger | rediger kilde]

I 1994 var det en ulykke med Blaser R93 i Koblenz i Tyskland, og det ble satt ut påstander om at riflen låste seg opp under høyt trykk. [trenger referanse]

I august 2003 hadde den 41 år gammel nordmannen Jan Sørlie en ulykke hvor R93-riflen hans kamret for 8x68 mm eksploderte, hvilket resulterte i tap av et øye og brudd i hodeskallen som krevde titaniumerstatning.[18][19] Sørlie rapporterte at han hadde brukt hjemmeladet ammunisjon med 5.05 gram (77.9 grain) Norma MRP-krutt og et 12.7 grams (196 grains) prosjektil.

I januar 2004 hadde den 38 år gammel tysken Albrecht Huf en ulykke i nærheten Koblenz i Tyskland hvor hans R93 kamret for i .300 Weatherby Magnum eksploderte. Huf ble påført skade i tommelen, kjeven og kinnbeinet. Han hevdet å kun ha brukt Weatherby fabrikkammunisjon.[20] En undersøkelse av det tyske DEVA-instituttet konkluderte med at hjemmeladd .300 Weatherby Magnum-ammunisjon hadde blitt brukt som sterkt overskred det maksimale trygge gasstrykket for patronen.[21]

I juli 2009 hadde spanjolen Jesus Nieto en ulykke i nærheten av Madrid i Spania, hvor R93-riflen hans kamret for 7 mm Remington Magnum eksploderte, hvilket resulterte i at sluttstykkebæreren traff og skadet overkjevebeinet. Det ble fastslått at ulykken skjedde på grunn av feil med ammunisjonen som hadde ført til at en kule hadde satt seg fast i løpet, hvorpå våpenet hadde eksplodert ved det på påfølgende skuddet. Skytteren opplyste at han kun hadde brukt Remington Safari Grade-fabrikkammunisjon.[19]

I juli 2014 opplevde den 69 år gamle svensken Christer Svensson en ulykke hvor R93-riflen hans kamret for .30-06 Springfield eksploderte under lading på en skytebane i nærheten av Bollnäs i Sverige, hvilket resulterte i at sluttstykket traff han i ansiktet.[22] Svensson brukte Norma fabrikkammunisjon. Han sendte riflen til Blaser, men ønsket at det svenske rettsmedisinske senteret skulle undersøke riflen. Senere ble Svensson enig med Blaser og Blaser sin svenske distributør om at alle tekniske undersøkelser skulle bli utført av det tyske DEVA-instituttet. DEVA-rapporten konkluderte med at skadene på skytevåpenet nesten helt sikkert kom fra en kombinasjon av overtrykk og en svakhet i hylsen på ammunisjonen.[23] Svensson fortalte til det svenske jakt- og skytevåpenbladet Svensk Jakt at han fikk problemer med å få våpenet tilbake fra DEVA, og at våpenet hadde blitt endret på da han til slutt fikk det. Han uttalte at kammer og sluttstykkehode hadde blitt sagd av, at pipen ikke hadde stemplet serienummeret lenger, og hevdet at serienummeret syntes å ha blitt påført på nytt for hånd. Han hevdet også at riflen opprinnelig hadde et forsikte som manglet på den returnerte pipen.

I august 2014 skrev Svensk Jakt om en annen svenske, Tony Kristoffersson, som hadde opplevd en eksplosjon med sin R93 mens han var på beverjakt samme år. Kristoffersson beskrev at geværet hadde laget en klikkelyd som om at riflen ikke hadde gått av, men at riflen eksploderte da han prøvde å trekke sluttstykket tilbake, hvilket resulterte i at sluttstykkebæreren traff hånden hans.[23] Den svenske Blaser-distributøren uttalte senere uttalt at det er mulig å trekke av uten at sluttstykket er i helt låst posisjon, men at tennstempelet er utformet slik at den da ikke skal treffe tennhetten med nok kraft til å antenne patronen.

Mange av ulukkene er beskrevet av Lutz Möller.[24] Det skal det ha skjedd hele 13 ulykker med Blaser R93.[trenger referanse]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c De Vries III, George. «Blaser R93 Rifles». Besøkt 26. februar 2017. 
  2. ^ a b «Blaser R93 Bolt-Action Rifles». Arkivert fra originalen 27. februar 2017. Besøkt 26. februar 2017. 
  3. ^ Blaser 9/100000 "After producing the Blaser R 93 for almost a decade, 2002 marks the year that the 100,000th straight pull bolt-action rifle went into production."
  4. ^ «Blaser USA: Luxus - Production of R93 stopped». Arkivert fra originalen 28. oktober 2019. Besøkt 21. september 2020. 
  5. ^ Blaser R93 Rifle Specfications - The Modular System
  6. ^ a b c R-93 LRS 2 - GA USA 2002
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa «Blaser R93 Manual» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 10. mai 2021. Besøkt 21. september 2020. 
  8. ^ a b c d e f «R93 Caliber Overview 2016 - Caliber Group ST» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 19. oktober 2019. Besøkt 21. september 2020. 
  9. ^ «R93 Bolt Rifle». Arkivert fra originalen 28. oktober 2019. Besøkt 26. februar 2017. 
  10. ^ «Jagdfregatte R8 {German}». Arkivert fra originalen 17. november 2015. Besøkt 16. november 2015. 
  11. ^ Deutsche Jagd Zeitung - Rückruf-Aktion der R 93
  12. ^ Firearm Recalls and Safety Warnings 1- FirearmsID.com
  13. ^ SIGARMS, Inc.
  14. ^ SIGARMS, Inc.
  15. ^ American Hunter, October 2002, page 20
  16. ^ American Rifleman, November 2002; page 89
  17. ^ Shooting Sports Retailer, September/October 2002, page 59
  18. ^ Villmarksliv Magazine, 2004 March Edition
  19. ^ a b Lutz Möller Geschoß - Blaser R93 Unfälle
  20. ^ «Deutsche Jagd Zeitung 2004-01-20 Unfall durch Waffensprengung». Arkivert fra originalen 12. mars 2005. Besøkt 12. mars 2005. 
  21. ^ Blaser R93 accident Arkivert 12. februar 2011 hos Wayback Machine. Arkivert 12 februar 2011 hos Wayback Machine, lawers cooperation (Rechtsanwaltsaktiengesellschaft) Nieding + Barth (German)
  22. ^ Vapenexplosion kostade honom nästan livet - Svensk Jakt
  23. ^ a b Saknade delar och polisanmälan – Blaserhistorien fortsätter - Svensk Jakt
  24. ^ Lutz Möller Geschoß - Blaser R93 Unfälle

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata